Lipoična kiselina za gubitak težine

Ljudi sa prekomjernom težinom spremni su isprobati sve načine da pomognu u mršavljenju. Dijeta i treninzi zahtevaju napor, nisu svi koji gube u stanju da to izdrže. Tada počinju uzimati razne dodatke prehrani i vitaminima slične tvari, koje se u velikim količinama prodaju u ljekarnama i sportskim trgovinama. Jedan od ovih lijekova je lipoična kiselina. Šta je to, kako ga uzimati i doprinosi li gubitku težine bit će riječi u nastavku.

Šta je lipoična kiselina

Lipoična kiselina ima mnogo imena: tioktična kiselina, tioktocid, vitamin N, lipoat, ALA. Smatra se supstancom nalik vitaminu sa antioksidativnim svojstvima. Lipoičnu kiselinu proizvodi tijelo, ali u malim količinama.

Njegov deficit se nadoknađuje upotrebom sljedećih namirnica: gljive, mliječni proizvodi, lisnato povrće, govedina, mahunarke, banane. Da bi se održala zaliha tioktocida u tijelu, mora se apsorbirati u velikim količinama. Pogodnije je koristiti kiselinu u obliku farmaceutskog aditiva proizvedenog u obliku tableta, kapsula i otopina za injekcije.

čemu služi

Tijelo aktivno proizvodi lipoičnu kiselinu do oko 30 godina života. Žene starije od ove godine mogu imati nedostatak ove supstance, počinju da se pojavljuju preteške. Upotreba tioktocida dugo će očuvati ljepotu i mladost žene, usporavajući proces starenja. Lipoična kiselina ima sledeće efekte na organizam:

 1. Učestvuje u snabdijevanju tijela energijom: započinje ponovnu obradu njegovih istrošenih izvora. Tako se svi nutrijenti iz hrane obrađuju što je moguće efikasnije.
 2. Prisiljava tijelo da koristi glukozu za energiju, čime pomaže u snižavanju razine šećera u krvi.
 3. Osigurava pravilan rad pankreatične kiseline. Zbog činjenice da ne dolazi do skokova inzulina, aktivira se proces prerade drugih izvora energije, na primjer, masti.
 4. Sprečava prerano starenje organizma vezujući i uklanjajući slobodne radikale.
 5. Normalizuje imuni sistem.

Bilješka!Prije upotrebe lipoata, morate se uvjeriti da je kompatibilan s drugim lijekovima koje koristite.

Kako vam pomaže da smršate

Prvobitna upotreba lipoične kiseline bila je zaštita i obnavljanje ćelija jetre od trovanja raznim supstancama (uključujući alkohol). Kasnije su ga počeli koristiti za izgradnju mišićne mase. Trenutno se tioktocid koristi i kao sredstvo za mršavljenje.

kapsule lipoične kiseline za mršavljenje

Kada lipoična kiselina uđe u tijelo, pokreću se procesi koji normaliziraju metabolizam. Direktno utiče na trošenje i uklanjanje masnih rezervi. Normalan metabolizam služi kao kreator vitke figure. Prednosti ALA za gubitak težine su sljedeće:

 • stabilizacija šećera kao rezultat njegovog unosa omogućava vam da zadržite kontrolu nad količinom konzumirane hrane;
 • stimulirajući razgradnju masti, lipoična kiselina za mršavljenje eliminira tijelo iz masnih naslaga;
 • puna apsorpcija hranjivih tvari pomaže u poboljšanju boje kože, sprječavanju lomljivosti kose i noktiju;
 • smanjuje se osjećaj gladi, koji je dugo blokiran bez štete za tijelo;
 • poboljšava se mentalna i fizička aktivnost;
 • svi organi počinju da funkcionišu efikasnije.

Morate znati da postoje kontraindikacije za upotrebu lipoične kiseline, ne treba je uzimati sa sljedećim tegobama:

 • Otkazivanje Srca;
 • hronična bolest bubrega;
 • disfunkcija štitne žlijezde (hipotireoza);
 • upala gastrointestinalnog trakta;
 • preosjetljivost na komponente lijeka;
 • individualna netolerancija.

Kao nečistoća u nekim dodacima prehrani koriste se cimet i vanilija. Zahvaljujući ovim supstancama, lijek je vrlo popularan među ženama. Nakon polaganja tečaja, primjećuju smanjenje žudnje za slatkišima, smanjenje težine.

Bitan!Prije upotrebe lipoične kiseline za mršavljenje, trebate se posavjetovati s liječnikom: endokrinologom, terapeutom ili nutricionistom.

Prema recenzijama onih koji su uzimali ovaj lijek, počeli su se osjećati bolje, pojavila se želja za aktivnim životnim stilom. Nakon terapije mnogima su se poboljšala krvna slika, promijenio izgled: akne i upale su nestale sa lica. Primjećuje se da se gubitak težine dogodio samo u kombinaciji s normalizacijom prehrane i vježbanjem u teretani.

Kako piti

Kako ne biste naštetili tijelu, morate znati kako pravilno piti lipoičnu kiselinu za mršavljenje. Prekoračenje doze može dovesti do lošeg zdravlja. Lipoat ima visoku hemijsku aktivnost, reaguje sa mnogim supstancama, stoga, prije nego što ga uzmete, morate pažljivo proučiti upute za upotrebu.

Doziranje

Treba ga odabrati, fokusirajući se na ovisnost osobe o hrani, intenzitetu fizičke aktivnosti, kao i na zdravstveno stanje općenito. Opća pravila za upotrebu tioktocida:

 • u zadovoljavajućem stanju, doza kao profilaksa je 25-50 mg dnevno;
 • starije osobe - 50 mg dnevno;
 • sportisti - od 75 do 200 mg;
 • za liječenje bolesti - do 600 mg;
 • žene koje gube težinu - minimalna doza od 30-50 mg; za muškarce - 50-75 mg dnevno (podijeljeno u 3 doze).

Uz intramuskularno uvođenje kiseline, porcija ne smije prelaziti 50 mg dnevno. Iako neki izvori ukazuju da je moguće postići pozitivne rezultate samo uz dnevni unos od 100-200 mg, ipak je potrebno započeti liječenje malim dozama. Doza veća od 600 mg dnevno bez fizičke aktivnosti može dramatično pogoršati zdravstveno stanje.

preparat lipoične kiseline za mršavljenje

Bilješka!Lipoična kiselina za mršavljenje je efikasna samo ako se pridržavate dijete, treninga snage u teretani, kao i fizičke aktivnosti.

Koliko dana možete piti

Za opšte poboljšanje organizma, tioktocid se uzima 2-3 nedelje nekoliko puta godišnje. Za gubitak težine potreban je duži unos, prema sljedećoj shemi: 1 mjesec uzimanja, zatim se pravi pauza 1-2 mjeseca, zatim se kurs ponavlja i tako dalje. Kombinacijom uzimanja lijeka s uravnoteženom prehranom i fizičkom aktivnošću možete izgubiti 4-6 kg mjesečno.

Preporuke

 1. Lipoična kiselina se ubrizgava ujutru i uveče.
 2. Kako ne biste osjetili nelagodu u gastrointestinalnom traktu, koristite lijek nakon jela.
 3. Tioktocid inhibira apsorpciju kalcija, stoga se proizvodi mliječne kiseline konzumiraju 4 sata nakon uzimanja.
 4. Alkohol blokira apsorpciju lipoične kiseline, osim toga, kada se uzima istovremeno, mogu se pojaviti vrtoglavica i mučnina.
 5. Lijek se uzima ne prije 30 minuta nakon treninga snage.
 6. Prije uzimanja tioktocida potrebno je utvrditi da li je kompatibilan s drugim lijekovima koji se koriste.

Efekat postupka mršavljenja bit će samo ako slijedite dijetu i vježbate u teretani. U ovom trenutku najbolje je koristiti proteinsku hranu. Ako ima manje ugljikohidrata, tijelo počinje trošiti raspoložive rezerve, a težina se smanjuje. Prilikom konzumacije konditorskih proizvoda, testenina, žitarica, lipoična kiselina će se koristiti za preradu dobijenih šećera bez uticaja na masti.

Predoziranje

Dozu treba propisati ljekar, nemoguće je samostalno mijenjati naviše. Mnogo još ne znači dobro. Predoziranje može biti opasno po zdravlje: dovesti do napadaja, poremećaja krvarenja. Zbog naglog pada šećera u krvi postoji mogućnost hipoglikemijske kome; nizak nivo proizvedenih hormona može izazvati bolest štitnjače (hipotireoza).

Kao tretman izaziva se povraćanje, koristi se ispiranje želuca, propisuje se aktivni ugalj. Ali čak i ove manipulacije mogu biti beskorisne, jer ne postoji protuotrov. Stoga prije upotrebe morate pažljivo pročitati upute i izbjeći predoziranje.

pilula za mršavljenje lipoične kiseline

Nuspojave

Lipoična kiselina se obično dobro podnosi, ali ponekad se mogu javiti sljedeći neugodni simptomi:

 • bol u stomaku;
 • glavobolja;
 • alergijska reakcija u obliku osipa na koži;
 • povećan pritisak;
 • mučnina i povraćanje;
 • dijareja;
 • metalni ukus u ustima.

Kada se pojave ovi simptomi, lijek treba odmah prekinuti.

Bitan!U vrijeme uzimanja tioktične kiseline potrebno je prestati piti alkohol, jer usporava njegovu apsorpciju.

Upotreba lipoične kiseline nije lijek za gubitak viška kilograma, ali u kombinaciji s dijetom i vježbanjem može vam pomoći da smršate. Osim toga, normalizira metaboličke procese u tijelu, sprječava starenje.