Lubenica za mršavljenje

djevojka jede lubenicu za mršavljenje

Vjerovatno ne postoji povrće, voće ili bobičasto voće na svijetu koje ljudi koji imaju višak kilograma ne bi pokušali iskoristiti u svrhu mršavljenja. Lubenica nije izuzetak. Mnogi sajtovi kažu da pomaže u smanjenju kilograma, čisti organizam od toksina, opskrbljuje ga vitaminima, mineralima i drugim korisnim tvarima. Da li je ovo istina ili fikcija? Hajde da razmislimo o ovoj temi.

Svojstva lubenice

Lubenica je riznica vitamina i minerala koji pružaju ogromne prednosti vašem tijelu. Jeste li ikada naišli na takve fraze dok surfujete internetom? Vjerovatno da. Ali u stvari, lubenica nije blago. Tačnije, mala lokva. U njemu ima malo vitamina i minerala. Da biste primili barem dio njih u dnevnim dozama, lubenica će se morati apsorbirati u kilogramima.

Lubenica ima izražen diuretski efekat. Zasigurno ljubitelji ovog proizvoda znaju da u dobroj lubenici možete uživati samo ako niste daleko od toaleta. Neki izvori tvrde da zbog svog diuretičkog efekta lubenica "ispira bubrege" i smanjuje vjerovatnoću od urolitijaze. Primoran da vas razočaram - to je malo vjerovatno.

Pupoljci se redovno "peru" bez lubenice. Mala je šansa da uz njegovu pomoć zapravo možete smanjiti rizik od razvoja urolitijaze. Ali, prvo, da biste se u to uvjerili iz vlastitog iskustva, morali biste jesti lubenicu svaki dan nekoliko godina. Drugo, niko sa sigurnošću ne zna sprečava li lubenica urolitijazu, jer se ove informacije mogu dobiti samo u toku kliničkih studija, koje još niko nije proveo.

Prednosti lubenice za mršavljenje

Lubenica je prehrambeni proizvod. Ima malu nutritivnu vrijednost. Sadrži ugljikohidrate, iako ih nema mnogo. Stoga bi bilo glupo reći da lubenica doprinosi gubitku težine. Ne, i od nje možete postati bolji, kao i od svake druge hrane. Ako jedete lubenicu u kilogramima, nećete vidjeti vitku figuru.

Naravno, lubenica ne sagorijeva masti. Što ga više jedete, vaš stomak će postati okrugliji. Ali ako lubenicu ne smatrate sredstvom za mršavljenje, već dijetetskim proizvodom, možete pronaći neke neosporne prednosti.

  1. Niskokalorični sadržaj.Očigledno, što manje kalorija hrana sadrži, to je ona privlačnija za gojazne ljude. Čak i slatka lubenica sadrži manje od 30 kcal na 100 g, što je manje od većine voća ili bobica. Nutritivna vrijednost lubenice je niža od nekog povrća. Nakon što pojedete kilogram lubenice, vjerovatno nećete osjetiti glad, ali u isto vrijeme u tijelo će ući samo 300 kcal.
  2. Visok sadržaj vode.Zašto je ovo dobro? Prvo, voda daje veliku količinu lubenice. Kada ga pojedete, osećate da ima nešto u stomaku. Tako utaži glad, iako na kratko. Drugo, osoba koja pokušava da smrša treba da pije puno vode, ali često na to zaboravi. Nedostatak tečnosti u organizmu uzrokuje smanjenje efikasnosti dijete. Zajedno sa lubenicom, osoba dobija dovoljnu količinu vode.

Nedostaci lubenice za mršavljenje

Kao što je već spomenuto, lubenica ima vrlo nisku energetsku vrijednost, što nam daje razlog da je nazovemo dijetetskim proizvodom. Ali treba imati na umu da većina kalorija ulazi u tijelo s ugljikohidratima. Štaviše, oni su jednostavni šećeri koji se lako probavljaju i predstavljaju najveću prijetnju vašoj figuri.

Lubenica sadrži glukozu, fruktozu, saharozu. Svi ovi ugljikohidrati se brzo apsorbiraju u krvotok i stimuliraju oslobađanje inzulina, koji pretvara glukozu u mast. Lubenica ima jedan od najviših glikemijskih indeksa među svim voćem i bobičastim voćem. Ovo je njegova najveća mana. I to je jedini razlog zašto lubenicu ne treba konzumirati u prevelikim količinama.

Među nedostacima ističemo i nizak sadržaj nerastvorljivih dijetalnih vlakana. Lubenica ne može dugo utažiti glad. Želudac puni samo na kratko, jer se uglavnom sastoji od vode, koja brzo ulazi u crijeva, a potom i u krv. U lubenici ima vrlo malo vlakana koja bi mogla stvoriti potreban volumen i zadržati tekućinu u probavnom traktu.

Lubenica može biti brza užina za ubijanje apetita. Jednostavni šećeri sadržani u njegovom sastavu gotovo odmah ulaze u sistemsku cirkulaciju, stupaju u interakciju s vaskularnim receptorima i tupim osjećajem gladi. Ali osjećaj sitosti brzo prolazi, jer se koncentracija glukoze u krvi brzo vraća u normalu.

Izlaz

Uz pomoć lubenice možete smršaviti, ali samo ako je koristite umjesto druge, kaloričnije hrane. Lubenicu ne treba zloupotrebljavati, jer sadrži jednostavne šećere i ima visok glikemijski indeks. Ima nisku nutritivnu vrijednost, ali konzumiranjem lubenice u velikim količinama možete unijeti mnogo kalorija. Štoviše, ove kalorije će u tijelo ući s jednostavnim ugljikohidratima - najopasnijim nutrijentima za figuru.